Apycom jQuery Menus

Földrajzi adottság

Csehbánya a Bakony egyik gyöngyszeme. A Bakonyé, mely hazánk legnagyobb erdősége.

Bükkösök, fenyvesek, gyertyános, cseres erdőrészletek találhatók, de rengeteg a kevert, vegyes erdő, amely látványosságával a legtöbbet nyújt a barangolóknak.

Számos növényritkaság fedezhető fel ezen a vidéken: babérboroszlán, tavaszi hérics, vesepáfrány, leánykökörcsin, ibolya, hóvirág.

Állatfajtái közül leglátványosabbak a nagyvadak (szarvas, őz, vaddisznó), a madarak és a színes rovarvilág.

Településünk levegője az őt körülvevő erdőnek köszönhetően tiszta, egészséges, légúti megbetegedésekben szenvedőknek kifejezetten ajánlott.

Csehbánya zsáktelepülés, ezért nincs átmenő forgalom. Naponta (hétköznapokon) 12 alkalommal közlekedik buszjárat, hétvégére (vasárnapra) ez a szám 2 járatra csökken.

A községen folyik keresztül a Torna patak, melynek tisztítása közösségi összefogással történik. Erdei utakon megközelíthető a Farkasgyepűi horgásztó, ahova szintén sok lakos jár ki horgászni, bográcsozni. Az elmúlt évben adták át a Molnár Gábor Tanösvényt, mely községünk határában kezdődik, s egészen a farkasgyepűi halastóig terjed, táblákkal, pihenőhelyekkel tarkítva. Ezen pihenőhelyek kellemes uticélok, melyeknél a fárasztó túra után megpihenhet a vándor a kellemes erdei környezetben, hallgatva a madarak csicsergését. Hasonló, bár rövidebb tanösvény található a községen belül, melyet a Csehbányáról kitelepített családok emlékének szenteltünk, azon az útvonalon, melyen ők haladtak.

 A település lakói nagy gondot fordítanak kertjeik gondozására és szívesen ültetnek ki virágot közterületre, melyhez az Önkormányzat is hozzájárul virágok vásárlásával.