Apycom jQuery Menus

Csehbánya ma

Községünk lakossága jelenleg 283 fő. A településen a régi mesterségek még ma is jelen vannak, a lakosok aktívan őrzik sváb hagyományaikat. A városok forgalma és a túlhajtott életmód egyre több családot „kerget” ki a szabadba, vidékre, a természet közelébe. Most már kevésbé vonzó a város forgataga, így a helyi fiatalok sem akarnak elköltözni, inkább keresik annak lehetőségét, hogy községünkben maradhassanak, itt alapíthassanak családot. Rajtuk kívül sok más, messziről jött vendég számára kedves a Bakony, így az ország minden pontjáról megtalálnak bennünket, s eljönnek hozzánk. A friss, tiszta, sokak szerint „gyógy” levegő sokakat csábít a településre; pihennek, túráznak, vagy éppen letelepednek nálunk.
Az utóbbi években a község lakossága mintha felébredt volna. Köszönhető ez az egyre több kulturális programnak, rendezvényeknek. Közülük is a legnagyobb a kétnapos Csehbányai Falunap, július elején. Ilyenkor a község apraja-nagyja részt vesz a szervezésben, lebonyolításban. A helyiek süteményeket készítenek, savanyúságot hoznak; az utóbbit az ebédhez, míg a süteményeket az ebéd után szolgáljuk fel. Vendégeink remekül érzik magukat, megízlelik a sváb vendégszeretetet. Egy kicsi, de összetartó közösséget látnak, akik egyként mozdulnak, ha kell. A sváb nép híres szorgalmáról, becsületességéről. Községünk a nyugalom szigete, nincsenek rongálások, az utcák rendezettek, a lakosok odafigyelnek egymásra, és egymás tulajdonára. Minden évben benevezünk a Tiszta, virágos Veszprém megyéért vetélkedőbe, melynek eredményhirdetéséről eddig mindig helyezéssel, oklevéllel kezünkben tértünk haza.
A községnek egy élelmiszer boltja, rendelkezik viszont saját önkormányzati épülettel, irodával, ahol egy héten három nap van ügyfélfogadás, ami egy ilyen kicsi település esetében említésre méltó. Hetente egy alkalommal az önkormányzati iroda épületében rendel a háziorvos, s mivel a településen nincsen gyógyszertár, ezért a falugondnok összegyűjti a recepteket – attól, aki kéri -, kiváltja azokat a városlődi patikában, majd odaadja az illetékeseknek. És ha már megemlítettük a falugondnokot….községünk rendelkezik falugondnoki szolgálattal, melynek feladata az idős emberek és a szociálisan rászorultak segítése. A legnagyobb igény a gyógyszerek kiváltására, elhozatalára van, de a temetésre szállítás, bevásárlás is az igények közé tartozik. Amikor szükséges az óvodásokat is a szolgálat szállítja az óvodáb, illetve onnan haza. Az óvoda és az iskola is szintén Városlődön található, ide járnak a gyerekek helyközi járattal, melynek menetrendje tökéletesen igazodik az iskolai, óvodai nevelés rendjéhez. A munkaképes lakosság nagy része a környező városokba (Ajka, Veszprém, Pápa, Herend) jár dolgozni; az ő számukra is kedvező az autóbuszközlekedés.
Csehbányán két falusi szálláshely is található, az egyik az Öreg Erdész Vendégház, mely az Újtelepen található, míg a másik a Bakony Vendégház, ami viszont a község egyik új kialakítású utcájában, a Bakony utcában található. Mindkét helyen lehetőség van az aktív pihenés mellett a csendes kikapcsolódásra is.
Látnivalóink: Mária-kápolna (erdei kápolna) és búcsújáróhely, Jézus Szíve (római katolikus) templom, Trianoni emlékpark, világháborús emlékmű, kitelepítési emlékösvény, Grund (itt található a futball pálya, a féltető alatt lehet sütni-főzni, szalonnasütő hely is van a futballpálya mögött).